Banda LED: Cum sa alegi sursa de alimentare potrivită
LEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Pentru info vezi : si

Banda LED RGB: Cum sa alegi sursa de alimentare potrivită

Posted by Nicolae 15/08/2016 2 Comment(s) Teste produse,Glosar termeni LED,

sursa de alimentare banda led rgb 12v

 

Cauti o sursa de alimentare pentru banda led ? Alegerea poate sa fie un pic mai complicată decât pare la prima verede. Haideți să vedem in această postare care sunt factorii pe care trebuie sa-i avem in considerare cand facem alegerea, o sa incerc sa explic cat mai simplu si pas cu pas,  ce detalii trebuiesc vazute pentru a face alegerea corecta, nu este nimic mai rau decat sa vrei sa te apuci de proiectul tau si sa nu ai toate piesele la un loc.

 

 

Cum alegem sursa de alimentare pentru banda LED?

 

Ce este o sursa de alimentare ? Sa incepem cu explicatia cea mai simpla: principala functie este aceea de a furniza cantitea corecta de curent electric produselor electrice si electronice, pentru buna lor functionare , fara sa produca defecte, să supraincalzeasca si să asigure buna funtionare pe toata durata vietii utile a produsului. Nu conteaza ca vorbim de un telefon mobil, laptop sau in acest caz banda led , o sa aveti nevoie de o sursa de curent care sa ia curentul de la reteaua de 230V AC (curent alternativ)-- priza din perete si sa-l transforme la 12V sau 24V DC ( curent continuu) in acest caz banda cu LED RGB sau Monocolora.

 

 

Factori de luat in considerare ?

1) Puterea consumată

2) Voltajul

3) Reglare / dimmabil sau nu.

 

 

Puterea consumata ( in W / WATT)

Inainte sa vedem cum calculam puterea comsumata de banda cu LED trebuie sa vedem de ce este influentata puterea consumată si aici avem 2 factori:

  • Numarul de LED-uri per metru 

Banda LED cu un numar mare de leduri per metru o sa consume mai multa putere , in poza de mai jos observam 3 modele : cu 30 led/m , 60 led/m si 120 led/m

tipuri de banda led cu 30 60 si 120 led metru ledia.ro sibiu

 

  • Marimea led-ului SMD

​Un LED mai mare o sa consume mai mult curent , exemplu intre chipul LED SMD 5050 si 3528 

tipuri de chip led 5050 si 3528 ledia.ro blog

Dacă eficienta si consumul redus este tinta in proiectul dvoastra atunci alegeti un chip mai mic , ex 3528 sau 2835 ( model 2016) daca nu conteaza consumul si doriti mai multi lumeni alegeti 5050 sau 5630.

Pentru a evita supraincalzirea si pentru a nu scurta durata de viata a benzilor cu LED, sursa de curent aleasa trebuie sa fie cu 20% mai mare decat consumul total al acesteia , un exemplu practic:

  • avem 10 metri banda LED 5050 RGB 12V cu 60 de led-uri petr metru

  • avem un consum de 10.4W/M ( modelul 2016 de chip 5050 are comsumul redus de la 14.4 la 10.4W/M fara sa-i fie afectate performantele)

  • inmultim 10M cu 10.4W si avem o valaore de 104W

  • 104W consuma banda nostra cu LED 

  • respectand regula de 20% inmultim 104 cu 1.2 si obtinem 124W

  • sursa potrivita are 120-124W sau 10A - destul de simplu nu-i asa ?

Ca si truc pe care-l recomand, putem instala direct o sursa mai mare , de genul 240W direct de la inceputul proiectului iar in cazul in care o sa ampliem proiectul sau o sa schimbam pe viitor banda cu una mai puternica, nu mai trebuie sa schimbam si sursa de alimentare.

 

Voltajul

Cea mai folosita banda cu LED in Romania este cea de 12V dar sunt cazuri si de 24V de exemplu. Verificati exact acest aspect cand faceti achizitia.

Cazul nostru de mai sus aveam 10M de banda LED 5050 care o punem pe o sursa de 10A 120W . Cu sursa stam bine dar mai avem un element da care ne lovim si anume caderea de tensiune. La intrarea in capatul benzi cu LED avem 12V ( daca sursa este aproape) si la iesire avem undeva la 10.4V ( la 10 metri de banda ) . In acest caz o sa avem intesitate si uniformitate pe toata banda, daca folosim insa lungimi mai mari , convine sa alimentam direct de la sursa,  banda cu LED mai des, sa nu legam de exemplu 30 de metri si sa ne asteptam sa mearga toti cei 30 de metri conectati la sursa intr-un singur punct. Se poate alimenta din 10 in 10m sau din 5 in 5 , in functie de numarul de led-uri de pe metru si marimea acestuia.

 

Reglare / Dimmabil

Unele surse de curent suporta sa reducem intensitatea direct printr-un controller sau telecomanda din perete , montata inainte de sursa, in acest mod putem reduce luminozitatea benzilor cu LED ( se foloseste mai ales la cele monocolore) dar nu toate sursele suporta acest gen de controller. Daca doriti sa aveti un control total, sursa trebuie sa fie dimmabila / dimmable . De obicei sunt mai scumpe si mai indicate la proiectele profi. Solutia nostra este montarea unui controller dupa sursa de curent , inainte de banda, sursa nu este afectata deloc  si putem face orice tip de program sau joc de culori cu banda noastra de leduri.

 

Sper sa considerati utila aceasta postare , am incercat sa nu folosesc termeni foarte complicati si sa ma fac inteles cat mai simplu. Trebuie sa va ganditi tot timpul la utilitatea si la siguranta proiectului, faceti calcule corecte si alegeti produse care sa fie testate, de la vanzatori care va ofera informatii, garantie si suport.

Pentru orice proiect sau sfat legat de achizitionarea unuei surse de alimentare pentru banda LED sau pentru configurarea unui proiect, va stam a dispozitie la numarul de telefon 0756396763 sau pe email la contact@ledia.ro

 

 

Va rog sa distribuiti postarea. ne ajuta enorm!

2 Comment(s)

Cristian Cramarenco:
08/02/2018, 05:40:49 PM
Reply

Buna ziua,Am achizitionat acum cateva luni 16ml de banda LED RGB cu 60 de leduri/m si consum de 14,4W/m, deci rezulta un consum de 230,4W, o sursa de 240W si un controller de 288W 24A cu alimentare DC. Ce-i drept, nu de la dumneavoastra. De la LIMALED (unde nu prea stiu ce vand, am impresia, pentru ca nu iti ofera prea multe informatii tehnice; adica nu exista un om de profesie electronist acolo). Lucrarea este in felul urmator: am plecat din priza cu cablu de 2,5mm pana intr-o tripla la birou. Din tripla de sub birou am alimentat tot cu cablu de 2,5mm SURSA cu transformator la 12V. Banda led o am pe 2 circuite (cate 8ml pe fiecare) si amandoua se conecteaza in controller. Intre bucatile de banda LED care trebuiau conectate am folosit cablu de 0,75mm pe care l-am lipit cu pistolul. Din sursa am plecat cu cablu de 1,5mm pana intr-o regleta unde am conectat mufa primita de cei de la LIMALED pana in controller. De aici a inceput distractia. Prima data imi bazaia usor in regleta cand imi trecea prin jocul de culori. M-am gandit ca poate e normal. Usor, usor a inceput sa se incalzeasca mufa si cablul iar in decursul timpului "BAZAITUL" se accentua. La un moment dat mi-a mirosit a ars, i-am oprit alimentarea si cand am scos mufa din controller "era tocmai buna". M-am dus cu controllerul si cu mufa topita la ei cu garantia si mi-au spus ca nu au mai vazut asa ceva pana acum, mi-au dat alt controller si alta mufa de alimentare (am zis ca este bine pentru ca inainte daca hatanam controllerul se auzea zdranganind iar la acesta nu se auzea). Dupa ce am venit fericit acasa, aceeasi poveste. Se incingea cablul si mufa iar BAZAITUL nu se oprise. Am orprit instalatia si m-am dus sa caut mufa cu prindere pe surub pentru cablu si i-am pus cablu de 1mm iar conexiunea am facut-o direct in sursa scotand regleta cu bucata de cablu de 1,5mm pe care le aveam. dupa vreo cateva zile mi s-a incalzit rau mufa si sursa continua sa BAZAIE rau. Acum cateva zile am citit pe un site ca sursele trebuie sa le folosesti la capacitate de maxim 80%. Nu stiu cat este de adevarat, dar daca este eu clar m-am apropiat de 100%. Aveti o explicatie in conditiile in care ledurile se aprind OK si nu licaresc sau nu fluctueaza?MULTUMESC!

Emilian Scarlat:
20/12/2018, 04:45:16 AM
Reply

Salut. Poate este cam târziu pentru un răspuns, dar sper sa fie de folos și altora. Voi începe cu câteva afirmații. 1. Sursele pentru LED sunt, în imensa lor majoritate, surse în comutație, care sunt mult mai eficiente decât sursele parametrice dar și mai complexe, prin urmare tendința de a "tăia colțurile" pentru a reduce costurile se răsfrânge mai drastic asupra răspunsului sursei în sarcină. 2. Pentru aceeași putere consumată, când vorbim de conductori, iluminatul cu LED-uri la 12/24V diferă de iluminatul cu bec incandescent sau lampa cu vapori de mercur prin faptul ca este nevoie, de la sursa de tensiune către sursa de lumină, de un cablu mai gros cu o izolație mai subțire (nu am nevoie de izolație specială pentru 12V, dar am nevoie de rezistență mică a conductorului, altfel se încălzește și am căderi inacceptabile de tensiune pe el. Dacă nu am controller / dimmer electronic, este de preferat conductorul monofilar de cupru; dacă am dimmer, multifilar, pentru a reduce impactul efectului skin). 3. Dimmerul (și controllerul pentru benzile RGB) folosește PWM (pulse width modulation), adică ciopârțește tensiunea aia de 12V, la o frecvență constantă, în felii mai groase sau mai subțiri de 12V, în funcție de câtă lumină, mai multă sau mai puțină, dorim. 4. Poate că un osciloscop capabil sa vadă o formă de unde la 15kHz, cum este DSO138, de 157 RON la Ardushop (asamblat) sau 20$ pe GearBest (neasamblat), nu este întotdeauna util de avut în casă, dar un multimetru (voltmetru / ampermetru), cred că este la fel de esențial ca și un ciocan; dacă am probleme în a învăța să folosesc multimetrul, probabil nu sunt în business să învăț să folosesc nici ciocanul. Multimetrul poate spune multe și poate ajuta la decantarea soluțiilor. Efectul termic al curentului electric depinde de intensitatea acestuia, nu de tensiune. Câmpul magnetic indus într-un conductor, tot de intensitate, adică de amperi. Fabricile de curent trimit energia electrică la plimbare prin țară sub formă de înaltă tensiune tocmai pentru că pierderile în sârmă sunt mai mici. Acum să legăm un pic informațiile. Într-o schemă banală, sursă 12V - dimmer/controller - bandă LED-uri, este bine să luăm o rezervă serioasă de putere fie și pentru simplul motiv că producătorii n-o fac. Ca și în cazul surselor de calculator (tot surse în comutație), o sursă bună este de vreo 4-5 ori mai scumpă decât una "basic" pentru că este testată să funcționeze normal în sarcina nominală (100%), are PFC (adică se asigură că, din priză, "suge" curent exact când vine "valu cu tensiune"), are randament ridicat (adică pierde prin încălzirea componentelor proprii cât mai puțină energie) și, mai ales, are protecții (la supra si sub-tensiune pe intrare, supra curent, inclusiv scurt, pe ieșire, lipsa sarcinii pe ieșire - pentru că surselor în comutație nu prea le place șă funcționeze fără sarcină, în gol, supraîncălzire, etc.). În cazul lui Cristian, sursa era folosită la 95% (230W/240W) din capacitatea nominală când era complet în sarcină. Dar controller-ul o obligă să-si varieze foarte rapid puterea la ieșire între 0% și 95% (la frecvența controller-ului). Aș adăuga niște posibile inductanțe parazite prin conductori (care au mania de a-i da înapoi sursei, pe ieșirea acesteia, o tensiune pe care aceasta nu o așteaptă) și aș zice că putem deschide casa de pariuri. Prin urmare, bâzâit = funcționare anormală a sursei, în afara parametrilor pe care constructorul i-a anticipat ca fiind "decenți", luați la un loc, manifestându-se simultan. Încălzire = subdimensionarea grosimii conductorului sau a elementelor de interconectare. Ce putem face când vrem să punem de un iluminat cu LED? Păi alegem o sursă mai "balșoaie" decât cea care ar rezulta din calcule. Recomandarea cu sarcina de 80% din puterea nominală, declarată de producător, a sursei nu este degeaba. Dacă avem dimmer/controller, eu m-as duce la 60-70%. Adică, dacă am consum de 100W pe LED-uri, aceștia ar trebui să reprezinte 60-70% din puterea sursei. În cazul lui Cristian, la o putere de 230W (de fapt este mai puțin, că ultimul set de LED-uri de pe bandă este alimentat la mai puțin de 12V datorită pierderilor în traseele de pe bandă), sursa ar trebui sa fie de minim 230W * 100/65 = 353 W (am considerat 65%), ca să pot pleca de acasă fără să-mi fac asigurare la incendiu. SAU sa folosesc o sursă din alea bune, de 4-5 ori mai scumpe și să accept un 80% (sursa ar trebui sa fie de minim 230*100/80=287W. SAU sa folosesc o sursa de calculator de 500-650W (cu cât e mai veche, cu atât aș prefera o putere totală mai mare), două rezistențe de sarcina pe rail-urile de 5 si 12V si un condensator electrolitic de 1000uF - 10 000 uF/16V (aici valoarea depinde de cât de dispusă este sursa să intre in protecție de supracurent). Rezistențele vor oferi sursei o sarcină minimă nenulă (adică dimmerul nu va forța sursa să zboare între sarcină 0 si 80% și apoi s-o ia de la capăt de 15 mii de ori pe secundă), iar condensatorul va pastra ceva energie pentru următorul ciclu. Nu este de așteptat ca LED-urile să flicăre sau să fluctueze. Atât sursa cât și, teoretic, dimmer-ul/controller-ul functionează la frecvențe prea mari pentru a fi detectate cu ochiul liber. Flicărul de 100Hz poate fi sesizat de ochiul nemișcat fața de sursa de lumină numai în cazuri speciale. Sursa oscileaza la peste 10 kHz pentru a reduce dimensiunile transformatorului și ale condensatoarelor de filtrare. Dimmerul are și el cel puțin cateva sute de Hz, tocmai pentru a reduce stresul ochiului (sunt dimmere care merg si la 70 Hz și sunt extrem de enervante la un factor de umplere mic, adică robinetul dimmer-ului dat pe poziția "lumină puțină", dar recomandările sunt pentru frecvențe de 25 kHz).

Leave a Comment