Cum sa alegi un transformator pentru banda LED?
LEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Pentru info vezi : si

Cum sa alegi un transformator pentru banda LED?

Posted by Nicolae 04/04/2016 0 Comment(s) Glosar termeni LED,

transformator curent constant banda led rgb sau monocolora cum sa alegi

 

Cum să alegi un transformator pentru LED ?

 

Proiectele de modificare, modernizare sau construire de la 0 a unor circuite cu LED au nevoie de drivere sau transformatoare de curent constant pentru funcționare.

Există insă numerosi factori de care trebuie să tinem cont când alegem transformatoarele sau driverele pentru led-uri. Sper ca postarea de azi să fie suficient de exactă și explicativă și să vă ajute în decizie.

 

Ce este un driver de curent constant ?

 

Led-urile, becurile sau proiectoarele cu LED au toate incorporat un dispozitiv de tip conductor sau rezistor, cu funcția de a limita și regulariza tensiunea, curentul și durata de viață a led-ului. Produsele care utilizează drivere sunt de obicei becurile cu led, spoturi și downlights, led panel-uri etc. Dacă produsul are deja driver sau utilizează rezistențe în matrice cu led-uri o să avem nevoie de un transformator / sursă de alimentare de curent constant pentru LED.

 

Ce este un transformator de curent constant?

 

Transformatoul de curent pentru LED se folosește pentru punerea în funcțiune și alimentarea cu energie electrică a circuitelor cu LED care au incorporate rezistențe sau drivere de curent constant. Un exemplu simplu este banda cu LED, care este echipată cu rezistori care regulează curentul. Cele mai comune modele pe care le avem și noi pe site sunt cele de 12V. Banda LED operează de la 9.2V la 14.2V DC - curent direct și se poate monta de exemplu într-un autoturism direct la 12V, la orice mufă sau iesire de brichetă. Pentru a putea folosi însă banda cu LED in locuintă, avem nevoie de un transformator de curent, de la 220V AC ( alternativ)  la 12V DC ( curent continu)

 

Ce aspecte trebuie să vedem când alege transformatorul de curent ?

 

Wattajul

Poate ați văzut pe site, sursele sunt de diferite puteri, măsurat in Watt. Înainte să alegem sursa necesară trebuie să cunoaștem consumul in watt necesar pentru luminile cu LED pe care le montăm. De obicei primim această informație pe pagina produsului, dar ca să fie mai simplu, luăm banda cu LED  de 14,4W/m de exemplu și cazul ipotetic în care avem nevoie de 25 de metri de bandă. Un simplu calcul, avem consumul per metru 14,4W înmulțit cu metri: 25 , total avem 360W

Sursa trebuie să fie de minim 360W, noi recomandăm totuși la sistemele care funcționează zilnic multe ore să avem o sursă de curent cu 20% mai mare, aproximativ 430W  in acest caz. Exact ca în fomula din imagine.

formula calcul consum banda led transformator curent banda led

 

Voltajul

 

Cele mai multe tipuri de leduri, benzi sau alte modele nu suportă tehnologia multivataj, mai simplu spus, dacă avem un produs care funcționează la 12V , transformatorul trebuie să fie de 12V, dacă avem de 5V , la fel trebuie să avem tensiune de 5V. Alimentarea necorespunzătoare duce la distrugerea și pierderea led-urilor.

Tipul de IP și temperatura lucru

 

Unde ne dorim să folosim transformatorul pentru LED? Putem alege aici între interior și exterior sau temperaturi de lucru. Noi folosim surse care se încadrează în clasele IP20 și IP67 conform tabelului de mai jos. Pe lângă asta mai trebuie să avem grijă și la temperatura ambientală la care le vom folosii. -25 +40 de grade sunt comune și accesibile ca și preț.

clase ip la surse si transformatoare de curent banda led

 

Dimmabile

 

Banda cu LED este dimabilă, ne permite să-i ajustăm intensitatea în funcție de nevoile de moment pe care le avem. O putem controla cu o telecomandă si controller, foarte simplu și pentru acest lucru putem folosi un transformator care nu este dimmabil. 

Dacă ne dorim să folosim un dimmer de perete sau o automatizare SmartHome atunci avem neaparat nevoie de o sursa LED dimmabilă , de tip TRIAC, PWM sau rezistive. Cele din urmă sunt cele mai accesibile ca și preț dar mult peste prețul unei surse de curent non-dimmabile. Sursele trebuie să fie marcate, eventual tipul de tehnologie folosit. Dacă nu sunt marcate ca dimmabile, evitași să le cumpărați , în momentul în care reduceți curentul pentru ele , pur și simplu se vor arde.

Eficiență

 

Minim 80% este cifra corectă când vorbim de eficiența surselor de alimentare LED. Este  procentul din puterea care ajunge la produsul cu LED și-l pune în mișcare. O eficință scăzută duce la un consum mai mare de energie electrică și rezultate slabe.

Mărimea 

 

Este unul dintre factorii cheie, dar nu pentru noi, pentru clienți. De multe ori spațiul nu permite folosirea și să montarea surselor de curent mari, de exemplu sursa de 360W 30A 12V are 22 cm lunigime, 12 lățime și 5 înăltime. 

UPDATE: in prima postare a blog-ului nu eram de acord cu sursele SLIM pentru alimentare , posatrea aceasta este din 2016 aprilie. Am testat , identificat și comercializăm si surse de curent slim pentru bandă LED, inițial nu eram de acord cu ele, dar cu muncă continuă am identificat un furnizor cu produse de calitate și pe acest segment.

Sper că nu mai aveți în acest moment nici o nedumerire legată de transformatoarele si driverele pentru LED și că o să deveniți un client de-al nostru, foarte informat.

Pentru detalii, oferte și gama completă se surse de alimentare pentru led , accesați categoria SURSE LED

O zi cu spor!

 

Leave a Comment